Onze website maakt gebruik van cookies voor het tonen van advertenties. Bij verder gebruik van de website gaat u ermee akkoord dat wij cookies gebruiken. Meer informatie

Netwerk switch uitleg en vragen

Een switch is de stekkerdoos van je netwerk. Dit betekent concreet dat een switch de enkele aansluiting van een router verdeelt over meerdere netwerkaansluitingen.

utp switch

Hoeveel apparaten dienen aangesloten te worden?
De switch wordt rechtstreeks op de router aangesloten. Een gemiddelde router beschikt zelf over vier netwerkporten, terwijl een switch tussen de vijf tot tweeŽnvijftig poorten kan hebben. Daarbij is het van belang om te onthouden dat de router zelf altijd een poort in beslag neemt. De resterende poorten zijn dus beschikbaar voor de netwerkaansluitingen. Dit betekent dat je bij een switch met vijf poorten vier poorten beschikbaar hebt voor het netwerk. Je kan dit netwerk later altijd nog dienen uit te breiden en het is dus mogelijk dat je uiteindelijk meer poorten nodig gaat hebben. Houdt hier altijd rekening mee. Een gemiddelde switch heeft vijf, acht of vierentwintig poorten.


Waarvan hangt de snelheid van een switch af?
Als het om snelheid gaat, wordt er onderscheid gemaakt tussen twee soorten switchen, namelijk tussen de fast ethernet switch en de gigabit ethernet switch. Een fast switch heeft een maximale doorvoersnelheid van 12,5 MB per seconde. Dit is bij een gigabit switch 125 MB per seconde, wat hem tien keer zo snel maakt als een fast switch. Het is hierbij van belang om te onthouden dat een netwerk zo snel is als het traagste apparaat binnen het netwerk zelf. Een fast switch gecombineerd met een gigabit switch zal dus nooit sneller dan de fast switch gaan. Controleer verder of je router capaciteit genoeg heeft om gebruik te maken voor een gigabit voordat je deze installeert.


Eigen switch-beheer


Hierbij zijn een aantal termen van belang. We geven deze kort hieronder weer.

  • Unmanaged switch. Dit type switch is direct beschikbaar voor gebruik. Het is alleen een kwestie van de ethernetkabel in de router en de switch steken. Daarna beschik je onmiddellijk over meerdere netwerkpoorten.
  • Managed switch. Ook hierbij kan je direct aan de gang, maar het is ook mogelijk om de individuele netwerkpoorten te beheren. Dit wordt online gedaan, waarbij je verschillende soorten opties aan en uit kunt vinken. Op deze manier heb je optimale controle over je netwerk. Dit kan aangenaam zijn als je functioneert binnen een zakelijke omgeving waarbij er meerdere gebruikers van het netwerk aanwezig zijn.
  • VLAN. Door middel van de creatie van een virtuele LAN (Local Area Network) kun je verschillende systemen binnen je netwerk creŽren. Zo kan je bijvoorbeeld een afdeling voor de administratie, de verkoopafdeling of de beveiliging apart beheren.
  • Quality of Service. Dit selecteert en geeft voorrang aan belangrijk netwerkverkeer. Hierdoor krijgen bijvoorbeeld VOIP-gesprekken of streams voorrang op het downloaden van bestanden of het bekijken van de mail.
  • LACP (Link Aggregation Control Protocol). Via dit protocol kan je een enkel netwerkapparaat met meerdere kabels op de switch aansluiten. Al deze kabels werken gelijktijdig en zorgen daarmee voor een hogere doorvoersnelheid.

kleine en grote switches

Spanning over het ethernet leveren
Door middel van de zogeheten PoE (Power over Ethernet) technologie kan een ethernetkabel niet alleen data leveren, maar ook spanning. Op deze manier kan je bijvoorbeeld een IP-camera op het netwerk aansluiten zonder hiervoor nog een aparte stroomvoorziening te hoeven gebruiken. Als je hiervan gebruik wilt maken, dan dient elk apparaat in je netwerk dit te ondersteunen. Niet alle verkrijgbare switchen ondersteunen dit echter, dus informeer hier altijd naar bij aankoop.


Netwerkkabels
Zoals gezegd, zorgt een switch ervoor dat er extra netwerkpoorten beschikbaar zijn. Deze poorten zijn echter nutteloos als je geen ethernetkabels hebt. Er is hier een breed assortiment aan verschillende types en lengtes netwerkkabels beschikbaar. Zo kan je onder andere Cat 5e en Cat 6 kabels kopen, waarbij de lengtes tussen de een en vijftig meter lopen.


Verder nog vragen?
Als je verder nog vragen mocht hebben of graag wat meer advies over de aanschaf van een switch wilt hebben, dan kunt u altijd een vraag stellen via de contact pagina.